
”Moje smaki” - cykl przepisów od Natalii Gmyrek
W ramach wspólnych działań pod nazwą „Moje smaki” Natalia Gmyrek dwa razy w miesiącu przygotuje i podzieli się z nami przepisem na ulubione dania z lat dzieciństwa, jak i ze swoich kulinarnych podróży i programu MasterChef.
Zachęcamy do wspólnego śledzenia smaków Natalii i do odwiedzenia naszego nowego sklepu internetowego, z racji startu nowej odsłony e-sklepu czeka tam kilka naprawdę ciekawych promocji.
Przepis na chałkę domową
Na pierwszy ogień Natalia przygotowała chałkę domową.
DOMOWA CHAŁKA:
350ml mleka
30 g drożdży
3 jajka
100g masła
200g cukru
800g mąki
1 jajko do smarowania chałek
Kruszonka:
200g mąki
120g masła
100g cukru
Przygotowanie:
- Zaczyn: Do garnka wlewamy mleko i podgrzewamy wraz z cukrem.
Bardzo ważne, aby mleko podgrzać maksymalnie do temperatury 36 stopni. Wyższa temperatura zabije drożdże.
- Ściągamy z ognia i dodajemy drożdże.
Porządnie mieszamy, aż się rozpuszczą. Dodajemy 2 łyżki mąki z wyznaczonej w przepisie gramatury i po wymieszaniu odstawiamy zaczyn w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość.
- Mąkę przesiewamy do miski. Masło roztapiamy.
Do mąki dodajemy wyrośnięty zaczyn, roztopione przestudzone masło i jajka. Wyrabiamy porządnie ciasto.
- Odstawiamy miskę z ciastem w ciepłe miejsce i czekamy ok. 40 min, aż podwoi swoją objętość.
Ważne! Ciasto drożdżowe nie lubi przeciągów.
- Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnice.
Dzielimy na dwie części i zaplatamy dwie duże chałki.
- Chałki smarujemy roztrzepanym jajkiem i obsypujemy kruszonką, którą robimy z połączonych składników proporcji na kruszonkę.
- Pieczemy 30-40 min w temperaturze 190 stopni, piekarnik ustawiony na grzanie góra dół
Robot planetarny
W przygotowaniu domowej chałki Natalii pomógł robot planetarny RM7000.
Dzięki precyzyjnej regulacji obrotów mogła ona przygotować w nim tak delikatne słodkie ciasto drożdżowe.
Co więcej, w podstawowym wyposażeniu robot posiada wiele dodatkowych akcesoriów, dzięki którym kulinarne możliwości Natalii, jak i Twoje znacznie się poszerzają.
Te akcesoria to między innymi:
- Podstawowa, 5 litrowa misa za stali nierdzewnej, wraz z pokrywą zabezpieczającą
- Trzepaczkę balonową
- Hak do ugniatania ciast
- Mieszadło
- 1,5 litrowy szklany kielich do miksowania
- Maszynkę do mielenia, z trzema wymiennymi tarczami
- Przystawkę do napełnienia kiełbas
- Przystawkę do robienia ciastek
- Szatkownicę z czteroma wymiennymi końcówkami
Jeśli jesteś ciekaw/ciekawa innych działań Natalii, to trzymaj link do jej profilu na Facebooku. LINK
Mamy nadzieję, że nowy cykl, przepis jak i nasz robot planetarny Ci się spodobał.
Do przeczytania w następnym przepisie,
zespół Concept