Promocje
Smoothie mikser sportowy SM3365
Smoothie mikser sportowy SM3365
149,00 zł 129,00 zł
szt.
Lodówka Minibar 47l LR2047bc
Lodówka Minibar 47l LR2047bc
779,00 zł 699,00 zł
szt.
Lodówka Minibar 47l LR2047be
Lodówka Minibar 47l LR2047be
779,00 zł 699,00 zł
Lodówka Minibar 47l LR2047wh
Lodówka Minibar 47l LR2047wh
779,00 zł 699,00 zł
szt.
Mop parowy 2 w 1 PERFECT CLEAN CP2000
Mop parowy 2 w 1 PERFECT CLEAN CP2000
429,00 zł 319,00 zł
szt.
Krajalnica metalowa KP3531
Krajalnica metalowa KP3531
499,00 zł 489,00 zł
szt.
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
”Moje smaki” nowy cykl inspirujących przepisów od Natalii Gmyrek - finalistki programu MasterChef
”Moje smaki” nowy cykl inspirujących przepisów od Natalii Gmyrek - finalistki programu MasterChef

”Moje smaki” - cykl przepisów od Natalii Gmyrek

W ramach wspólnych działań pod nazwą „Moje smaki” Natalia Gmyrek dwa razy w miesiącu przygotuje i podzieli się z nami przepisem na ulubione dania z lat dzieciństwa, jak i ze swoich kulinarnych podróży i programu MasterChef.

Zachęcamy do wspólnego śledzenia smaków Natalii i do odwiedzenia naszego nowego sklepu internetowego, z racji startu nowej odsłony e-sklepu czeka tam kilka naprawdę ciekawych promocji. 

 

Przepis na chałkę domową

Na pierwszy ogień Natalia przygotowała chałkę domową.

DOMOWA CHAŁKA:

 

350ml mleka

30 g drożdży

3 jajka

100g masła

200g cukru

800g mąki

1 jajko do smarowania chałek

Kruszonka:

200g mąki

120g masła

100g cukru

 

Przygotowanie:

  1. Zaczyn: Do garnka wlewamy mleko i podgrzewamy wraz z cukrem. 

Bardzo ważne, aby mleko podgrzać maksymalnie do temperatury 36 stopni. Wyższa temperatura zabije drożdże.

 

  1. Ściągamy z ognia i dodajemy drożdże. 

Porządnie mieszamy, aż się rozpuszczą. Dodajemy 2 łyżki mąki z wyznaczonej w przepisie gramatury i po wymieszaniu odstawiamy zaczyn w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość.

 

  1. Mąkę przesiewamy do miski. Masło roztapiamy. 

Do mąki dodajemy wyrośnięty zaczyn, roztopione przestudzone masło i jajka. Wyrabiamy porządnie ciasto.

 

  1. Odstawiamy miskę z ciastem w ciepłe miejsce i czekamy ok. 40 min, aż podwoi swoją objętość. 

Ważne! Ciasto drożdżowe nie lubi przeciągów.

 

  1. Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnice. 

Dzielimy na dwie części i zaplatamy dwie duże chałki.

 

  1. Chałki smarujemy roztrzepanym jajkiem i obsypujemy kruszonką, którą robimy z połączonych składników proporcji na kruszonkę.

 

  1. Pieczemy 30-40 min w temperaturze 190 stopni, piekarnik ustawiony na grzanie góra dół

 

Robot planetarny

W przygotowaniu domowej chałki Natalii pomógł robot planetarny RM7000. 

Dzięki precyzyjnej regulacji obrotów mogła ona przygotować w nim tak delikatne słodkie ciasto drożdżowe. 

Co więcej, w podstawowym wyposażeniu robot posiada wiele dodatkowych akcesoriów, dzięki którym kulinarne możliwości Natalii, jak i Twoje znacznie się poszerzają.

Te akcesoria to między innymi:

  • Podstawowa, 5 litrowa misa za stali nierdzewnej, wraz z pokrywą zabezpieczającą
  • Trzepaczkę balonową
  • Hak do ugniatania ciast
  • Mieszadło
  • 1,5 litrowy szklany kielich do miksowania
  • Maszynkę do mielenia, z trzema wymiennymi tarczami
  • Przystawkę do napełnienia kiełbas
  • Przystawkę do robienia ciastek
  • Szatkownicę z czteroma wymiennymi końcówkami 

 

Jeśli jesteś ciekaw/ciekawa innych działań Natalii, to trzymaj link do jej profilu na Facebooku. LINK

Mamy nadzieję, że nowy cykl, przepis jak i nasz robot planetarny Ci się spodobał.

 

Do przeczytania w następnym przepisie,

zespół Concept

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl