Ponownie na naszym blogu gościmy Natalię Gmyrek, finalistkę programu Masterchef, która w ramach współpracy przygotowuje dla nas różne dania, których smak pamięta z lat dzieciństwa.
Tym razem przyszła pora na tradycyjne kluski śląskie, czy jak to mawiają rodowici Ślązacy Gůmiklyjzy.
Kluski śląskie
- 2kg ziemniaków
- 400g mąki ziemniaczanej
- 3 łyżeczki soli
- 2 jajka
- Ugotowane ziemniaki mielimy lub przeciskamy przez praskę.
- Dodajemy mąkę ziemniaczaną, jajka i sól i wyrabiamy ciasto.
- Formujemy kluseczki i w każdej robimy dziurkę.
- Wrzucamy na gotującą się wodę i wyciągamy jak wypłyną.
Sos
- 40g suszonych grzybów
- 500 ml bulionu
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- Łyżka masła klarowanego
- Sol i pieprz do smaku
- 250g mascarpone
- Suszone grzyby zalewamy gorącym wrzątkiem i odstawiamy na noc aż się namoczą.
- Posiekaną cebulę z czosnkiem podsmażamy na maśle klarowanym.
- Wlewamy grzyby wraz z bulionem i gotujemy aż część bulionu odparuje.
- Dodajemy mascarpone i mieszamy do połączenia się składników. Dodajemy sól i pieprz do smaku.
I gotowe, smaki dzieciństwa wielu z nas na wyciągnięcie ręki. 😊
Tak jak smaki dzieciństwa dostępne są na wyciągnięcie ręki, tak samo urządzenia, z pomocą których Natalia je przygotowała.
Na przykład robot planetarny RM7000, który po nałożeniu odpowiedniej końcówki zamienia się w maszynkę do mielenia.
Kuchenny robot planetarny 1200W
Na zdjęciach uważni mogli zauważyć także płytę gazową PDV7460BC wykonaną z czarnego hartowanego szkła.
Płyta gazowa do zabudowy 60 cm BLACK PDV7460bc
Do przeczytania w następnym wpisie,
Zespół Concept.