Moje smaki - Kluski śląskie
Moje smaki - Kluski śląskie

Ponownie na naszym blogu gościmy Natalię Gmyrek, finalistkę programu Masterchef, która w ramach współpracy przygotowuje dla nas różne dania, których smak pamięta z lat dzieciństwa. 

Tym razem przyszła pora na tradycyjne kluski śląskie, czy jak to mawiają rodowici Ślązacy Gůmiklyjzy. 

 

Kluski śląskie 

  • 2kg ziemniaków 
  • 400g mąki ziemniaczanej 
  • 3 łyżeczki soli 
  • 2 jajka 

 

  1. Ugotowane ziemniaki mielimy lub przeciskamy przez praskę.
  2. Dodajemy mąkę ziemniaczaną, jajka i sól i wyrabiamy ciasto.
  3. Formujemy kluseczki i w każdej robimy dziurkę.
  4. Wrzucamy na gotującą się wodę i wyciągamy jak wypłyną. 

Sos 

  • 40g suszonych grzybów 
  • 500 ml bulionu 
  • 1 cebula 
  • 2 ząbki czosnku 
  • Łyżka masła klarowanego 
  • Sol i pieprz do smaku 
  • 250g mascarpone 

 

  1. Suszone grzyby zalewamy gorącym wrzątkiem i odstawiamy na noc aż się namoczą.
  2. Posiekaną cebulę z czosnkiem podsmażamy na maśle klarowanym.
  3. Wlewamy grzyby wraz z bulionem i gotujemy aż część bulionu odparuje.
  4. Dodajemy mascarpone i mieszamy do połączenia się składników. Dodajemy sól i pieprz do smaku. 

 

I gotowe, smaki dzieciństwa wielu z nas na wyciągnięcie ręki. 😊

Tak jak smaki dzieciństwa dostępne są na wyciągnięcie ręki, tak samo urządzenia, z pomocą których Natalia je przygotowała.

 

Na przykład robot planetarny RM7000, który po nałożeniu odpowiedniej końcówki zamienia się w maszynkę do mielenia. 

Kuchenny robot planetarny 1200W

 

Na zdjęciach uważni mogli zauważyć także płytę gazową PDV7460BC wykonaną z czarnego hartowanego szkła. 

Płyta gazowa do zabudowy 60 cm BLACK PDV7460bc

 

Do przeczytania w następnym wpisie,

Zespół Concept. 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl