Ostatnio na kulinarny warsztat Natalii wjechały kluski śląskie, dzisiaj czas na deser!
Kruche ciasto ze śliwkami to słodycz, którą możemy cieszyć się przez cały rok, ponieważ idealnie pasuje zarówno do letnich, jak i zimowych smaków.
A oto przepis na idealne kruche ciasto ze śliwkami.
Kruche ciasto ze śliwkami
Składniki:
- 400g mąki pszennej (ja użyłam pełnoziarnistej)
- 250g cukru pudru
- 200g masła
- 5 żółtek
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
- 1,5 kg śliwek
- 40g mąki ziemniaczanej
- 60 g cukru trzcinowego
- Mąkę i cukier puder przesiewamy do misy.
- Dodajemy pokrojone w kotkę masło, żółtka, śmietanę i ekstrakt migdałowy i wyrabiamy ciasto w robocie lub ręcznie.
- Zawijamy ciasto w folię i wkładamy do lodówki na 40 minut.
- Umyte i wydrylowane śliwki kroimy na ćwiartki i przekładamy do miski.
- Do śliwek dodajemy cukier i mąkę ziemniaczaną i mieszamy do połączenia.
- Ciasto dzielimy na części, wałkujemy na oprószonej mąką desce, na grubość 3 mm i nakłuwamy widelcem i układamy na papierze do pieczenia.
- Na środek placka wykładamy śliwki, następnie boki ciasta zawijamy ku górze na owoce. Podane proporcje powinny wystarczyć na 3 średniej wielkości kruche ciasta.
- Ciasta smarujemy z wierzchu białkiem jaj.
- Pieczemy 30-40 min (do złotego koloru), w temperaturze 190 stopni, grzanie góra dół.
Jak wspomniała sama Natalia w swoim poście na Facebooku, całą brudną robotę wykonał za nią nasz robot planetarny RM7000.
Kuchenny robot planetarny 1200W
Dziękujemy za przeczytanie do końca,
Zespól Concept