
Ciasto kruche i jabłka z cynamonem to chyba połączenie idealne, samo spojrzenie na nie sprawia, że czujemy ich zapach i smak.
Oto przepis na szybkie kruche babeczki z jabłkiem od naszej zwyciężczyni Masterchefa Natalii Gmyrek.
Kruche babeczki z jabłkiem
SKŁADNIKI
Ciasto:
- 500g mąki pszennej
- 1 jajko
- 3 żółtka
- 200g cukru cukru
- 250g masła
- 2 łyżki śmietany
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Nadzienie:
- 2kg jabłek
- 1 łyżka masła
- 60g cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka płaska cynamonu
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
WYKONANIE
- Ze składników na ciasto wyrabiamy jednolitą masę.
- Ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na godzinę.
- Jabłka przesmażamy na maśle wraz z cukrem i cynamonem ok. 15 minut, co jakiś czas mieszając, aż zmniejszą nieco swoją objętość.
- Wyciągamy ciasto z lodówki i wykładamy nim foremki do pieczenia, nakłuwamy widelcem całą powierzchnię, wykładamy babeczki jabłkami i przykrywamy wierzch babeczek cienką warstwą ciasta.
- Smarujemy ciasto na wierzchu białkiem jajka.
- Pieczemy 35 min w piekarniku nagrzanym do 220 stopni.
I gotowe! Ich zapach z pewnością poczują wszyscy domownicy, a może i nawet sąsiedzi. 😉
Kuchenny robot planetarny 1200W
Do przeczytania w następnym wpisie,
Zespół Concept