Natalia Gmyrek przygotowała dla nas kolejny słodki przepis, tym razem na karmelowe ciasto z bananami.
Już sama nazwa rozpala wyobraźnie, ciekawe jak smakuje samo ciasto.
Karmelowe ciasto z bananami
Składniki:
- 1l śmietanki 30%
- 80g cukru pudru
- 3 torebeczki śmietan fix
- 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
- 300g herbatników
- 5 bananów
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Wykonanie:
- Puszkę z mlekiem gotujemy przez 3 godziny. Należy pilnować, aby puszka była całkowicie przykryta wodą przez cały czas gotowania.
- Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno wraz z cukrem pudrem i śmietan fix.
- Na dnie kwadratowej blachy o wymiarach 25x25 cm wykładamy herbatniki.
- Na herbatnikach szpatułką cukierniczą rozsmarowujemy ostudzony kajmak z puszki. Nie jest to łatwe zadanie, ale odrobina cierpliwości pozwoli nam je wykonać.
- Na kajmaku układamy kolejną warstwę herbatników,a na nią wykładamy bitą śmietanę.
- Banany przekrawamy na trzy części, a następnie każdą cześć przekrawamy wzdłuż. Układamy banany na bitej śmietanie i przykrywamy kolejną jej warstwą.
- Na śmietanie znów układamy herbatniki i przykrywamy je warstwą kajmaku.
- Całość schładzamy w lodówce najlepiej całą noc.
I gotowe, pyszne ciasto z przepisu Natalii jest gotowe do zjedzenia, oczywiście po przeczekaniu całej nocy w lodówce.
W przygotowaniu ciasta, a dokładnie w ubiciu śmietany pomógł Natalii nasz robot planetarny RM7000. Posiada wiele funkcji, ale jedną z podstawowych jest właśnie ubijanie, przy pomocy specjalnej końcówki.
Kuchenny robot planetarny 1200W
Dziękujemy za przeczytanie do końca i życzymy udanych wypieków,
Zespół Concept