Promocje
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Moje smaki - Karmelowe ciasto z bananami
Moje smaki - Karmelowe ciasto z bananami

Natalia Gmyrek przygotowała dla nas kolejny słodki przepis, tym razem na karmelowe ciasto z bananami. 

Już sama nazwa rozpala wyobraźnie, ciekawe jak smakuje samo ciasto.

 

Karmelowe ciasto z bananami

Składniki:

  • 1l śmietanki 30%
  • 80g cukru pudru
  • 3 torebeczki śmietan fix
  • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
  • 300g herbatników
  • 5 bananów

⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

Wykonanie:

  1. Puszkę z mlekiem gotujemy przez 3 godziny. Należy pilnować, aby puszka była całkowicie przykryta wodą przez cały czas gotowania.

 

  1. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno wraz z cukrem pudrem i śmietan fix.

 

  1. Na dnie kwadratowej blachy o wymiarach 25x25 cm wykładamy herbatniki. 

 

  1. Na herbatnikach szpatułką cukierniczą rozsmarowujemy ostudzony kajmak z puszki. Nie jest to łatwe zadanie, ale odrobina cierpliwości pozwoli nam je wykonać.

 

  1. Na kajmaku układamy kolejną warstwę herbatników,a na nią wykładamy bitą śmietanę.

 

  1. Banany przekrawamy na trzy części, a następnie każdą cześć przekrawamy wzdłuż. Układamy banany na bitej śmietanie i przykrywamy kolejną jej warstwą. 

 

  1. Na śmietanie znów układamy herbatniki i przykrywamy je warstwą kajmaku. 

 

  1. Całość schładzamy w lodówce najlepiej całą noc. 

 

I gotowe, pyszne ciasto z przepisu Natalii jest gotowe do zjedzenia, oczywiście po przeczekaniu całej nocy w lodówce. 

W przygotowaniu ciasta, a dokładnie w ubiciu śmietany pomógł Natalii nasz robot   planetarny RM7000. Posiada wiele funkcji, ale jedną z podstawowych jest właśnie ubijanie, przy pomocy specjalnej końcówki. 

 

Kuchenny robot planetarny 1200W

 

Dziękujemy za przeczytanie do końca i życzymy udanych wypieków,

Zespół Concept 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl