Pierogi ruskie to danie bardzo indywidualne, ponieważ każdy pamięta je inaczej z dziecięcych lat. Ten przepis jest kulinarnym wspomnieniem Natalii Gmyrek, która jak sama mówi „To chyba potrawa z moich TOP 10 kojarzących się z dzieciństwem”
Oto przepis na idealne pierogi ruskie Natalii Gmyrek.
Składniki na farsz:
- 1,2 kg sera białego
- 1,4 kg ziemniaków w obierkach
- 600 g cebuli
- 200 g oleju
- 1 łyżeczka cukru brązowego
- 20 g soli
- 4 łyżeczki pieprzu
Składniki na ciasto
- 1 kg mąki
- 1 łyżki soli
- 400 ml wrzątku
- 50 g masła
- 1 jajko
- 1 żółtko
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Wykonanie farszu:
- Ziemniaki obrać i ugotować w porządnie osolonej wodzie.
- Cebule obrać, pokroić w kotkę i usmażyć na złoty kolor na oleju z dodatkiem brązowego cukru.
- Ziemniaki i twaróg zmielić, dodać usmażoną cebulę z tłuszczem, sól i pierz, całość dokładnie wymieszać.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Wykonanie ciasta:
- Mąkę przesiać do misy miksera planetarnego i dodać sól.
- Zagotować wodę i rozpuścić w niej masło.
- Miksować mąkę na wolnych obrotach dodając wrzącą wodę. Na końcu dodać jajko i żółtko, a następnie całe ciasto porządnie wyrobić w mikserze.
- Wsadzić ciasto na 30 min do woreczka foliowego by się zapatrzyło.
- Ciasto rozwałkować cienko i wykrawać okrągłe placki. Nakładać farsz i lepić pierogi.
- Gotować w osolonej wodzie do wypłynięcia pierogów na wierzch.
Jeśli zdecydujesz się na ich przygotowanie, koniecznie daj znam o tym znać, oznaczając nas na relacji lub pod postem. Możesz też po prostu napisać do nas maila.
Dla każdej osoby, która oznaczy nas pod swoim postem mamy przewidzianą pewną nagrodę.
W wykonaniu pierogów przez Natalię bardzo przydatny okazał się Robot planetarny RM700, z którego pomocą zmieliła ona ziemniaki oraz wyrobiła ciasto.
Kuchenny robot planetarny 1200W ELEMENT RM7000
Dziękujemy za przeczytanie do końca,
Zespół Concept