Promocje
Chłodziarka wolnostojąca podblatowa LT3047wh
Chłodziarka wolnostojąca podblatowa LT3047wh
898,99 zł 699,00 zł
szt.
Kuchenny robot planetarny 1200W ELEMENT RM7010
Kuchenny robot planetarny 1200W ELEMENT RM7010
1 499,00 zł 999,00 zł
szt.
Mikser rozdrabniający 600 W  TM4810
Mikser rozdrabniający 600 W TM4810
189,00 zł 119,00 zł
szt.
Odkurzacz workowy  800 W VP8370
Odkurzacz workowy 800 W VP8370
429,00 zł 299,00 zł
szt.
Chłodziarka podblatowa LT3047bc
Chłodziarka podblatowa LT3047bc
898,99 zł 699,00 zł
szt.
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Moje smaki - Domowe drożdżówki z malinami i czekoladą
Moje smaki - Domowe drożdżówki z malinami i czekoladą

Wiosna, a za nią lato obfitują w mnogość świeżych owoców, które dzięki dużej ilości słońca zawierają pełnie smaku i naturalnego cukru. To świetny czas na domowe wypieki, a co może być bardziej domowego, niż pachnące i świeże drożdżówki z owocami. 

Warto je przygotować samodzielne, bo przygotowane przez nas będą smakowały o wiele bardziej, niż te ze sklepu. 

 

Domowe drożdżówki z malinami i czekoladą

Składniki:

  • 1,4  kg mąki
  • 500 ml mleka 
  • 100 g drożdży
  • 200 g cukru
  • 4 jaja + jajko do smarowania 
  • 200 g masła 
  • 500 g mrożonych malin
  • 100 g cukru
  • 25 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 100 g czekolady

 

Wykonanie:

  1. Podgrzewamy mleko (nie może być zbyt gorące, co zabije drożdże). Dodajemy do niego drożdże,  cukier i łyżkę mąki. Mieszamy i odstawiamy zaczyn do wyrośnięcia. 
  2. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier, jajka  i roztopione masło. Wlewamy zaczyn i wyrabiamy porządnie ciasto w robocie planetarnym. 
  3. Wyrobione ciasto ostawiamy na bok, miskę przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia. 
  4. Maliny przekładamy do garnka, dodajemy mąkę ziemniaczaną, cukier i sok z cytryny. Mieszamy a ogniu aż zgęstnieje. Odstawiamy do wystudzenia. Czekoladę kroimy w kostkę i dokładamy do malin. 
  5. Wyrośnięte ciasto dzielimy na części po 150g, wałkujemy, nakładamy dwie łyżki nadzienia malinowego, i sklejamy bułeczki. Odkładamy na blaszkę do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem, smarujemy bułeczki sylikonowym pędzlem i pieczemy aż bułeczki będą złote. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni na grzanie góra dół. 

I gotowe, wystarczy je lekko przestudzić i można ze smakiem zjeść. 

Robot kuchenny, który pomógł Natalii Gmyrek przygotować ciasto do tych pysznych drożdżówek to widoczny na zdjęciu powyżej RM7000.

Posiada specjalny hak do mieszania ciasta drożdżowego, dzięki czemu bardzo ułatwia przygotowania pysznych bułek. 😍

 

Robot planetarny RM7000

 

Dziękujemy za przeczytanie i życzymy udanych wypieków. 😊

 

Do przeczytania w następnym wpisie,

Zespół Concept. 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl