Oto kolejny przepis od Natalii Gmyrek, finalistki programu MasterChef, w ramach naszej wspólnej serii MOJE SMAKI.
Tym razem Natalia przygotowała przepiękny sernik na zimno z truskawkami. Sam jego wygląd działa na wyobraźnie, a fakt, że ciasto nie wymaga pieczenia, jeszcze bardziej zachęca do samodzielnego przygotowania.
Poniżej zostawiamy Wam przepis, koniecznie podzielcie się z nami swoimi wypiekami.
Sernik na zimno z truskawkami
Składniki:
- 1 kg twarogu sernikowego z wiaderka
- 330 ml śmietanki 30%
- 45 g żelatyny spożywczej
- 150 g cukru pudru
- Paczka małych biszkoptów
- 1 szklanka herbaty jaśminowej lub czarnej
- 2 salaterki truskawkowe
- 0,5 kg truskawek
Wykonanie:
1. Biszkopty moczymy w herbacie i układamy na dnie blaszki.
2. Przygotowujemy galaretkę według przepisu na opakowaniu.
3. Do misy miksera wkładamy ser, cukier puder, 250 ml śmietanki i mieszamy.
4. 100 ml śmietanki podgrzewamy i w ciepłej rozpuszczamy żelatynę.
5. Do śmietanki wkładamy dwie łyżki masy serowej, żeby obniżyć temperaturę, następnie całość wlewamy do masy serowej i porządnie mieszamy.
6. Wylewamy masę serową na biszkopty i wykładamy oczyszczone truskawki.
7. Odstawiamy na godzinę do lodówki, następnie zalewamy chłodną galaretką i odstawiamy ciasto do stężenia w lodówce.
I gotowe, pyszny sernik na zimno sprawdzi się idealnie w upalne dni lub na weekendowego grilla.
Widoczny na zdjęciu robot planetarny to nasz RM7000.
To wielofunkcyjne urządzenie, które pomoże, przy wielu zadaniach wykonywanych w kuchni.
Sama Natalia umówi o nim bardzo ciepło.
"Im dłużej go używam, tym bardziej go uwielbiam! 🥰🔥🫶🏻❤️ Przygotowuję dziesiątki rzeczy dziennie przy jego pomocy. Jest malutki, łatwy w obsłudze i pięknie uzupełnia wygląd mojej kuchni wyposażonej w AGD z serii Titania 😎"
Dziękujemy za przeczytania do końca,
Zespół Cocnept