Tiramisu to symbol włoskiej kuchni, wykonane z klasycznych składników bezpośrednio kojarzących się z włochami. 🤍
Delikatne mascarpone, aromatyczna kawa i pyszne biszkopty Savoiardi. Na samą myśl ślinianki zaczynają mocnej pracować.
Deser jest stosunkowo prosty w wykonaniu, a większość składników do jego przygotowania z pewnością macie już w domu.
Tiramisu na 4 porcje.
Składniki:
- 10 żółtek
- 200 g cukru
- 500 g mascarpone
- 250 ml kawy
- 100 ml alkoholu amaretto
- Paczka podłużnych biszkoptów
- Prawdziwe kakao
Wykonanie:
- Żółtka utrzeć na puszystą masę z cukrem, dodając go partiami. Gdy żółtka będą miały konsystencję puchatego biszkopta, dodajemy mascarpone. Ubijamy krem do momentu gdy znikną serowe grudki.
- Każdy biszkopt przecinamy na pół.
- Kawę łączymy z amaretto i namaczamy biszkopty poprzez krótkie zamoczenie każdego z nich i natychmiast układamy biszkopt w słoiczku. Następnie przekładamy biszkopty masą, znów namoczone biszkopty i masa.
- Całość posypujemy prawdziwym kakao chwilę przed podaniem.
W przygotowaniu kremu pomógł Natalii nasz robot planetarny RM7000. Sama mówi ona o nim tak:
Z ręką na sercu mogę przyznać, że odkąd mam tego wariata RM7000 przygotowuję znacznie więcej przepisów, które wcześniej zaliczałam do „zbyt” brudzących na co dzień 😂🔥🤪 Polecam! To mój psiapsiół w kuchni!
Do przeczytania w następnym wpisie,
Zespół Concept.